Éjszakai vezetés

2017. 03. 23.

Fél a sötétben? Ezzel nincs egyedül. A barlanglakó ősünktől örökölt szorongás vezetés közben is stresszt okoz


Nem csak a gyerekek félnek a sötétben. Igaz, hogy a felnőttek már nem ragaszkodnak ahhoz, hogy éjjel is égjen a szobájukban a villany, de az éjszakai vezetés még számukra is stresszes élmény.*


A szakemberek szerint a sötétségtől való szorongást (más néven a Ncytophobiát) még barlanglakó ősünktől örököltük, aki éjszaka könnyebben válhatott ragadozók prédájává.** Ez a félelem ma sokaknál autóvezetés közben jelentkezik, bár ők már nem a kardfogú tigristől tartanak.


Egy a Ford által megrendelt új közvélemény-kutatás szerint az emberek többségét erősen zavarja, hogy éjszaka rosszabbul látnak, és ilyenkor attól félnek, hogy elüthetnek valakit, vagy nekiütközhetnek valaminek.*** Ők eddig legfeljebb annyit tehettek, hogy sok sárgarépát ettek, ám végre megszületett egy ennél sokkal praktikusabb megoldás. A vállalat most először vezeti be új technológiáját, amely éjszaka is felismeri a gyalogosokat, és automatikusan fékez, ha a vezető nem reagál a figyelmeztetésre.


“Tudjuk, hogy sok autóst stresszel, ha éjszaka kell útra kelnie. A lakott településeken különösen nagy a veszélye annak, hogy a gyalogosok – akiknek figyelmét gyakran még a telefonálás is eltereli – váratlanul lelépnek az úttestre, alig hagyva időt az autósoknak arra, hogy elkerüljék a gázolást,” mondta Gregor Allexi, a Ford Európa aktív biztonsági mérnöke. “Ám a Gyalogosészlelő ma már éjjel-nappal képes azonosítani az úttesten haladó – vagy éppen az útra lelépni készülő – gyalogosokat.


A több ezer megkérdezett európai autós 81 százaléka tart az éjszakai vezetéstől, sőt a nők esetében ez az arány még magasabb, 87 százalék. A válaszadók több mint felének stresszt okoznak a rossz látási viszonyok, és több mint egyharmaduk attól tart, hogy emiatt balesetet szenvedhet. Minden ötödik megkérdezett attól fél a legjobban, hogy ilyenkor elgázolhat valakit.


2014-ben Európában a halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak egyötöde volt gyalogos, és a felük sötétedés után szenvedett balesetet.**** A továbbfejlesztett Gyalogosészlelő technológia azonban immár éjszaka is működik: a fejlesztést végző csapat sötétben tesztelte a rendszert, egy zárt pályán életnagyságú próbabábukat helyezve az autók útjába, majd pedig zsúfolt nagyvárosokban, többek közt Párizsban és Amszterdamban is próbára tették a technológia működését.


Hogyan működik?


A Gyalogosészlelés funkció a szélvédő mögött elhelyezett kamera és a lökhárítóba épített radar jeleit dolgozza fel, majd összeveti azokat a “gyalogos alak” adatbázis tartalmával, így különböztetve meg az embereket például a fatörzsektől vagy az útjelző tábláktól. A kamera több mint 30 képet közvetít másodpercenként – vagyis többet, mint egy mozitermi filmvetítő. Az élő kép és a széles látószög segítségével a rendszer még éjszaka is képes felismerni a gyalogosokat, amikor csak az autó fényszórója világítja meg őket.


Amikor a rendszer gázolásveszélyt érzékel, először fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt. Ha az autós erre nem reagál, a berendezés automatikusan aktiválja a fékeket. A továbbfejlesztett Gyalogosészlelés funkció még idén megjelenik az új generációs Ford Fiesta modellben, ami a napokban mutatkozott be a Genfi Autószalonon.



Az önvezető autók megjelenésével persze az éjszakai autózás is sokkal egyszerűbbé válik majd. Tavaly a Ford Fusion Hybrid kísérleti önvezető jármű lekapcsolt világítással, koromsötétben futott le köröket a Ford Arizona Próbapályán; ez a teszt szerves része a vállalat azon törekvésének, hogy tökéletesen megbízható önvezető járműveket kínálhasson a világ autóvásárlói számára.


Egy kis segítség az éjszakai vezetéshez


Íme néhány megoldás, amelyek megkönnyítik az éjszakai autózást:

  • Az ablakok és a visszapillantók mindig legyenek tiszták, valamint jég- és páramentesek
  • Tisztítsa meg az összes lámpaburát, ellenőrizze a világítás működését, és mindig tartson az autójában tartalék izzókat
  • A kivilágítatlan utakon használjon távolsági fényt, és kapcsoljon vissza tompítottra, ha szemből érkezik egy másik autó
  • Ne vezessen fáradtan, és két óránként tartson pihenőt
  • Rendszeresen vizsgáltassa meg a látását


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

* https://www.time4sleep.co.uk/blog/are-you-scared-of-the-dark/

** http://www.glamour.com/story/its-not-just-you-lots-of-adults-are-afraid-of-the-dark

*** Az Opinion Matters által végzett felmérésen 5.030 autóst kérdeztek meg Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban

**** Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont. Közlekedésbiztonsági tények 2016


Forrás: Ford Sajtószoba

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók FX Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek FX Autóház Kft.