Most látja-most nem látja!

2017. 03. 06.

Hogyan jelzik a modern fényszórók a veszélyt, amit nagyszüleink még nem vettek volna észre?


Az új fényszóró-technológiáknak köszönhetően a mai autósok már tényleg a felvilágosodás korában élnek, hiszen napjainkban összehasonlíthatatlanul jobbak az éjszakai látási viszonyok, mint nagyszüleink idején.


Egy, az autós szemszögéből készített fotósorozat érzékletesen mutatja be, milyen hatalmasat fejlődött a világítástechnika a 1908-as T-modell és az új Ford Mustang megjelenése közötti időben. A képeken egy 12 méterre lévő kerékpáros látható, akit egy-egy adott korszak járműve világít meg. 1908 és 1927 között több mint 15 millió T-modell készült, amelyeknek vezetői egy acetilénlámpa fényénél kémlelték az éjszakai országutat:


Ford T-modell, 1908


A mai autósokat viszont már nemcsak a xenon és LED fényszórók ragyogása segíti, hanem az a technológia is, ami automatikusan fékez, ha gyalogos lép az autó elé. A képek az 1930-as, '60-as és '90-es évek látási viszonyait mutatják be:


Ford Y modell, 1932


Ford Anglia 106e, 1966


Ford Mondeo, 1994


“A technológia tekintetében elmondhatjuk, hogy túl vagyunk a sötétség korán,” nyilatkozta Michael Koherr, a Ford világítástechnikai kutatómérnöke. “Szinte hihetetlen, mekkora a különbség a mai és a régebbi idők közlekedésbiztonsága és vezetői komfortja között.”


A Mustangban is működő xenon fényszórók teljesítménye körülbelül háromszorosa a halogén izzókénak. A Ford Edge SUV még kifinomultabb LED fényszóróihoz hasonlóan a xenon lámpatestek is ragyogó, fehér fényt bocsátanak ki, ötször hatékonyabban világítva meg a környezetet, mint a halogén izzók sárga fénye.


Ford EDGE, 2017


Persze az is igaz, hogy a mai autósok sokkal gyorsabban hajtanak, mint annak idején a T-modell vezetői. Csakhogy napjaink technológiája is hatalmasat fejlődött, hiszen a világítás ma már a sebességhez és a környezethez igazodik. A fényszórókat úgy tervezik, hogy fénycsóvájuk pereme ne hirtelen határolódjon le, hanem fokozatosan halványodjon el, így az úton feltűnő akadályok nem váratlanul jelennek meg az autós szeme előtt.


“A takarékos és hatékony xenon és LED fényekkel igencsak messze eltávolodtunk már a hajdan egyeduralkodó gyertyáktól. A jövőben egyre több autóban jelenik majd meg a szuperfényes LED világítás, aminek segítségével a vezető éberebb maradhat. Mára sokkal jobbá váltak az éjszakai látásviszonyok, és a régi technológiákhoz képest akkora a különbség, mint az éjszaka és a nappal között,” tette hozzá Koherr.


“Jelenleg egy új spotvilágítási technológián dolgozunk, amely ráirányítja a vezető figyelmét az úton megjelenő gyalogosokra, kerékpárosokra és nagyobb állatokra. Mindez egy infravörös kamerával működne, ami 120 méter távolságból is képes felfedezni és követni az embereket és a nagyobb testű állatokat.”


Forrás: Ford Sajtószoba


Márkaszerviz hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók FX Autóház Kft.

Márkaszerviz hírei

Legfrissebb hírek FX Autóház Kft.