Amerikában is hódít az ECOBOOST

2014. 05. 08.
Elkelt az 500 ezredik EcoBoost motorral szerelt F-150-es pickup: több mint 250 millió liternyi benzin megtakarítását eredményezte, hogy a Ford pickup-vásárlói Észak-Amerikában a V6-os EcoBoost® motorokat választják – ez nagyobb mérvű megtakarítás, mint amennyit eddig az összes elektromos és plug-in jármű bevezetése jelentett. 2010 óta a Ford 91 százalékkal részesedik a V6-os haszonjárművek piacából, és a vadonatúj Ford F-150 motorpalettáján már a V6-os blokkok lesznek túlsúlyban. 2014-ben az F-150 pickupok 45 százaléka a Ford 3,5 literes EcoBoost motorjával kelt el, ami a kínálat legnépszerűbb erőforrásának bizonyult.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az immár 37 éve Amerika első számú haszonjármű-gyártójának számító Ford: elkelt az 500 ezredik, 3,5 literes V6-os EcoBoost® motorral szerelt F-150 pickup. 
A vállalat 3,5 literes EcoBoost erőforrása mindössze három évvel ezelőtt jelent meg a piacon, ám az F-150 vásárlóinak körében máris hihetetlenül népszerűvé vált, ami egyre jelentősebb megtakarítást eredményez az összesített üzemanyag-fogyasztásban. Az elmúlt 38 hónap során az F-150 EcoBoost tulajdonosai évente összesen mintegy 250 millió liter benzint takarítottak meg. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint ez annyi üvegházhatású gáz kibocsátását gátolta meg, amennyit:

167.497 hektárnyi amerikai erdő nyelne el egy év alatt
Egy 70.000 családi házból álló város áramfogyasztása jelent
6685 benzinszállító teherautó rakományának elégetése jelent
139 szélturbina üzembe állítása megspórol

A Ford F-150 könnyű haszonjárművek értékesítésében immár a harmadik egymást követő éve 57 százalékos arányban jelennek meg a V6-os motorok – megtörve a V8-as blokkok 47 éven át tartó uralmát. Az eladott pickupok több mint 45 százalékát a Ford 3,5 literes EcoBoost erőforrásai hajtják. A Polk újautó-regisztrációs adatbázisa szerint az elmúlt három év során több mint 600 százalékkal nőtt a V6-os motorral szerelt kisméretű pickupok értékesítése, s e növekedésből az F-150 modell 91 százalékban részesült.

„Úgy véljük, hogy az év későbbi szakaszában is ezekkel a számokkal kalkulálhatunk.” – árulja el Doug Scott, a Ford haszonjárművek marketing managere. „Az eredmény lenyűgöző, különösen ha figyelembe vesszük, hogy mindezt csupán két motor, a 3,5 literes EcoBoost és a 3,7 literes Ti-VCT bevezetésével értük el. Az új, 2015-ös F-150 palettáján azonban már három különböző V6-os blokk is szerepel, így e téren további növekedésre számíthatunk.”

Minden EcoBoost motorban olyan, a szegmensben egyedülálló technológiák működnek, amelyek különösen hasznosak a haszonjármű-tulajdonosok számára: jó példa erre a turbótöltés és a közvetlen üzemanyag-befecskendezés. E két megoldás kombinációja már alacsony fordulatszám mellett is bőséges forgatónyomatékot biztosít, ami széles nyomatéktartományban fenntartható, márpedig ez igen fontos szempont, ha a jármű vontatmánnyal halad. A 420 Nm forgatónyomatékú és 365 lóerős 3,5 literes EcoBoost motorral akár 5100 kilogrammnyi vontatmány is mozgatható, ez pedig bőségesen elég egy teljesen megtöltött, három ló szállítására alkalmas tréler vagy egy nagyméretű hajó vontatásához. Ráadásul a motor szokványos üzemanyaggal és rendkívül alacsony fogyasztással működik.

„Az amerikai pickup-tulajdonosok immár olyan benzinmotorként tekinthetnek az EcoBoost teherautó-motorra, mint ami a dízel erőforrások képességeit és karakterisztikáját kínálja.” véli Jim Mazuchowski, a Ford V6-os motorjainak program-managere. „A kettős turbótöltés és a közvetlen befecskendezés széles, lapos nyomatékgörbét eredményez, így a vontatás olyan, mintha dízelautóval történne, ám az erőlködés nélküli, dinamikus gyorsulás élvezetesebbé varázsolja az autózást.”

Az elmúlt három év során egyetlen más gyártó sem ért el 20 százaléknál nagyobb értékesítési arányt a V6-os motorral hajtott féltonnás pickupok piacán. A Ford EcoBoost V6 megjelenéséig ezt a szegmenst a V8-as blokkok uralták.

„A mai vásárlók már nem ragaszkodnak ahhoz az idejétmúlt elképzeléshez, hogy egy teherautóba csakis V8-as motor való.” – mutat rá Scott. „Öt éve még komoly kihívás lett volna elfogadtatni a V6-osokat. Ma viszont más a helyzet. Manapság az alacsony üzemanyag-fogyasztás a legfontosabb. A vásárlók tudatosan keresik azokat a motorokat, amelyek a legjobb városi és országúti fogyasztás, a teljesítmény, a nyomaték, a vontatási képesség, a teherbírás és az érték tökéletes kombinációját kínálják. A vevők felteszik a kérdést: ’Melyik a leghasznosabb és leghatékonyabb megoldás, amire a munkám során szükségem van?’.”

Egy V6-os blokk alacsonyabb fogyasztása jelentős környezetvédelmi eredményekkel is jár. Azzal, hogy félmillió F-150-vásárlót V8-asból V6-os pickupba ültetett át, a Ford több mint 250 millió liternyi benzin megspórolásához járult hozzá – ami nagyobb mérvű megtakarítás, mint amennyit eddig az összes elektromos és plug-in jármű bevezetése eredményezett.*

Scott szerint ez a rés az idő múlásával egyre szélesedik, mivel a 3,7 literes Ti-VCT és a 3,5 literes EcoBoost V6-osok mellett a vadonatúj, 2015-ös Ford F-150 modell kínálatában egy új, 2,7 literes EcoBoost motor is megjelenik, amihez alapáron jár az Auto Start-Stop rendszer.


* Megjegyzés: A számítás alapja, hogy az autósok a hagyományos, középkategóriás hibridjükről egy gazdaságosabb üzemű járműre váltanak, amely benzinüzemben soha, vagy csak rendkívül ritkán fut többet évi 24.000 kilométernél..

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók FX Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek FX Autóház Kft.