Ford 7 új teljesen elektromos modell

2022. 03. 16.

A Ford újabb nagy lépése Európa elektromos jövője felé: 7 új teljesen elektromos modell segít abban, hogy 2026-ra a vállalat évente több mint 600 ezer elektromos hajtású autót adjon el

KÖLN, Németország, 2022. március 14. – A Ford ma jelentős előrelépésekről számolt be az elektromos autók európai jövője tekintetében: a vállalat 2024-ig hét új, tisztán elektromos hajtású, teljes egészében hálózatba kapcsolható személyautót és haszonjárművet mutat be, új lendületet adva ezzel a vállalat átalakulásának. 

A mai hírek előtt néhány nappal jelentette be a cég, hogy Ford Model e néven létrehozott egy új, globális üzletágat, amelynek feladata az elektromos és hálózatba csatlakoztatott járművek tervezése, gyártása és forgalmazása lesz. A haszongépjárművekre specializált Ford Pro-val együtt ez a két új vállalati egység határozza majd meg a Ford jövőjét Európában.

“Elégedett vagyok az európai változások lendületével; azzal, ahogyan teljes iparágunkat átformáljuk, hogy jobb, tisztább és digitálisabb járműveket gyárthassunk. A Ford arra törekszik, hogy teljes erőbedobással és gyorsan reagáljon az európai és globális igények változásaira,” nyilatkozta Jim Farley, a Ford elnök-vezérigazgatója.

“Ezért hívtuk életre a Ford Model e vállalati egységet, amely egy startup gyorsaságával, a Fordtól már megszokott színvonalú tervezést és biztonságot kínálva képes létrehozni elektromos járműveket, illetve csak a Fordra jellemző, csatlakoztatott szolgáltatásokat.”

A Ford arra számít, hogy elektromos hajtású személy- és haszonjárműveinek kibővített kínálatával 2026-ra az évi 600 ezer darabos értékesítési eredményt is meghaladja majd az európai piacon. A vállalat most újra megerősítette, hogy 2023-ra 6 százalékos EBIT rátát kíván elérni Európában. Az európai üzletmenet felpörgetésével a Ford azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2026-ra több mint 2 millió EV-t adjon el világszerte, és 10 százalékra növelje korrigált EBIT rátáját.

“Lendületesen menetelünk egy tisztán elektromos hajtású jövő felé, hiszen így tudunk megfelelni ügyfeleink mobilitási igényeinek a gyorsan átformálódó európai piacon” mondta el Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke. „Ám mindez nemcsak a vállalat jövője miatt lényeges, hanem azért is, mert egyre sürgetőbb feladat, hogy fokozottan törődjünk bolygónkkal, pozitív hatással legyünk a társadalomra, és hogy a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben foglaltak szerint csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.”

A fenti változások hozzájárulnak a Ford globális terveihez, amelyek a széndioxid-kibocsátás jelentős mérséklését szolgálják. A vállalat ma bejelentette, hogy 2035-re teljes európai járműértékesítésében meg akarja valósítani a nulla károsanyag-kibocsátást, illetve a karbonsemlegességet európai létesítményei, logisztikája és beszállítói működésében.

2024-ig hét új elektromos jármű

A tisztán elektromos hajtású Mach-E sikeresen mutatkozott be tavaly Európában; idén a Mach-E GT is megjelent a régió piacain, a következő negyedévben pedig az E-Transit is kapható lesz. A Ford ma hét újabb, tisztán elektromos autó bevezetéséről számolt be, így hamarosan három új elektromos személyautó és négy új haszonjármű gyarapítja majd a márka európai kínálatát.

2023-ban a Ford megkezdi egy tisztán elektromos hajtású személyautó gyártását, és a Kölnben készülő, közepes méretű crossover mellett 2024-ben egy második elektromos modell is megjelenik majd a németországi üzem termékpalettáján. Emellett 2024-től a vállalat legkelendőbb európai személyautójából, a Pumából is készül majd egy elektromos változat a romániai Krajovában.

2024-ig hét új Ford elektromos jármű

A Ford az európai haszonjármű-piac éllovasa, és a márka piacvezető helyzetét tovább erősíti, hogy négy új elektromos modell is megjelenik az ikonikus Transit-családban: a vadonatúj, egytonnás Transit Custom áruszállító és a Tourneo Custom többcélú jármű 2023-ban, valamint a kisebb, új generációs Transit Courier áruszállító és a Tourneo Courier többcélú jármű 2024-ben.

“Ezek az új elektromos modellek nem kevesebbet jeleznek, mint márkánk teljes mérvű átalakítását Európában. Új generációs, nulla károsanyag-kibocsátású autóinkat már kifejezetten egy hálózatba kapcsolt környezethez terveztük, hogy kimagasló felhasználói élményt nyújthassunk vásárlóinknak,” nyilatkozta Rowley.

EV-gyártás és beruházás Kölnben

A Ford ma megerősítette, hogy a Kölni EV Központban készülő első, nagy sorozatban gyártott, tisztán elektromos hajtású modell egy ötüléses, közepes méretű crossover lesz. 2021-ben az SUV-k és a crossoverek 58 százalékot tettek ki a Ford teljes személyautó-értékesítéséből a kontinensen, ami közel 20 százalékpont növekedést jelent a 2020-as évhez képest.

A tisztán elektromos hajtású crossoverrel a Ford újabb határokat tör át. Az egy töltéssel akár 500 kilométer megtételére is képes autót (és a modell nevét) még idén megismerheti a nagyközönség, gyártása pedig 2023-ban kezdődik.

A vállalat ma azt is bejelentette, hogy egy második, tisztán elektromos hajtású jármű, egy sportos crossover is készül majd a Kölni EV Központban, így az üzem elektromosautó-termelése hat év alatt 1,2 millió darabra növekedik. Az új elektromos személyautók kölni gyártását várhatóan 2 milliárd dolláros beruházás alapozza meg, amely magában foglalja egy új akkumulátor-gyártó üzemegység felépítését is, ahol a tervek szerint 2024-ben kezdődik meg a termelés.

Tisztán elektromos hajtású járművek

Új vegyesvállalat az európai akkumulátorgyártás kibővítésére

A Ford ambiciózus járművillamosítási tervének támogatására  a Ford, az SK On Co., Ltd. és a Koç Holding

A tervek szerint Ankara közelében működő vegyesvállalat magas nikkeltartalmú NMC cellákat gyárt, amelyekből moduláris akkumulátor-egységek állíthatók össze. A termelés az évtized közepén indulhat, és az éves kapacitás elérheti 30-45 gigawattórát.

A három partner (illetve a török kormány) beruházásával létrahozandó akkumulátorgyártó vegyesvállalat termelése egész Európában kézzelfogható előnyt jelent majd a nagy- és kisméretű haszonjárművek üzemeltetőinek, csökkentve energia- és üzemeltetési költségeket, illetve nagy mértékben hozzájárulva a CO₂-kibocsátás mérsékléséhez.

Az EV-gyártó kapacitás felpörgetése Krajovában

A Ford romániai Krajova Krajova gyártóüzemére fontos szerep vár a vállalat európai elektromos- és haszonjármű-gyártásának tervezett bővítésében.

2024-től az európai vásárlók megrendelhetik a Ford népszerű kompakt crossovere, a Ford Puma tisztán elektromos hajtású változatát. 2021-ben a Puma volt a márka legnagyobb darabszámban értékesített személyautója Európában, és a tisztán elektromos hajtású Puma révén még szélesebb európai vásárlóközönségre számíthat majd a modell, amint 2024-ben beindul a gyártása Krajovában.

Emellett 2023-tól Krajovában kezdik gyártani a vadonatúj Transit Courier haszonjárművet és a Tourneo Courier többcélú kompakt járművet, illetve tisztán elektromos hajtású változataikat is, amelyek 2024-ben érkeznek.

EV-gyártás és beruházás Kölnben

Az elektromos és haszonjármű-kapacitás további növelésével kapcsolatban a Ford ma azt is bejelentette, hogy – a tárgyalásokat és a hatóságok jóváhagyását követően – a Ford Otosan átveszi a krajovai üzem és gyártási üzletág tulajdonjogát. A Ford Motor Company és a Koç Holding vegyesvállalataként működő Ford Otosan a globális autóipar egyik legrégebben működő és legsikeresebb vegyesvállalata.

“Örülünk a lehetőségnek, hogy tovább bővíthetjük a Koc Holdinggal közös vállalkozásunkat, még hatékonyabban kiaknázva ezzel erőforrásainkat és know-how-nkat Romániában,” nyilatkozta Rowley. „A Ford Krajova mára igazi sikertörténetet írt, és hiszünk abban, hogy még ennél is kiválóbb eredményeket érhet el mindazon tapasztalat és szakértelem révén, amit a Ford Otosan szerzett a villamosítás és haszonjárművek területén.”

Kapcsolat elérhetőség

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.



Márkaszerviz hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók FX Autóház Kft.

Márkaszerviz hírei

Legfrissebb hírek FX Autóház Kft.