A Ford számítógépes játékokkal segítenek a fiatal autósoknak, hogy biztonságosabban vezessenek

2020. 07. 24.

A Ford virtuális DSFL programjában a FordZilla Team pilótái számítógépes játékokkal segítenek a fiatal európai autósoknak, hogy biztonságosabban vezessenek

2020. július 21. - Kissé ellentmondásosnak tűnhet éppen számítógépes játékokkal tanítani biztonságos autóvezetésre az európai fiatalokat, pedig a Team Fordzilla esport-csapatának versenyzői pontosan ezt teszik.

Ötletük lényege, hogy a profi virtuális pilóták a szimulátorok valósághű környezetében mutatják be, hogyan alakulhat egy-egy vezetési helyzet, ha valaki megtanulja – vagy éppen nem tanulja meg – az olyan fogásokat, mint a sebesség helyes megválasztása vagy a veszélyhelyzetek felismerése. A képernyőn gyakran katasztrofális jelenetek alakulnak ki, amelyek világosan megmutatják, mennyire fontosak ezek az ismeretek a való világban.

Az egyszerre több pilótát szerepeltető videókban a Team Fordzilla versenyzői egyazon képernyőn különböző helyzeteket játszhatnak le, méghozzá valósághű sebességgel futó autókban, nem pedig olyan agresszív tempó mellett, amit a virtuális versenygépektől megszoktunk.

A Ford felmérést készített a fiatal járművezetők körében, és eszerint egyharmaduk (33%) már több online oktatóanyagot is megnézett az autóvezetésről, több mint egynegyedük (28%) pedig számítógépes játékokkal is igyekszik javítani autóvezetési képességeit. A játékokat használók közel fele (46%) érezte úgy, hogy ennek eredményeként tényleg jobban vezetnek, ezért valószínű, hogy az oktatóanyagok kedvező fogadtatásra számíthatnak majd.

Ez a kezdeményezés voltaképpen egy virtuális válasz arra, hogy a Ford a 2020-as évre felfüggesztette a Driving Skills for Life fizikai részét. A program által biztosított gyakorlati járművezetői oktatáson 2013 óta 16 európai ország 45.000 autóvezetője vett már részt,Magyarországon a program 2017-es bevezetése óta több, mint 1600 fiatal autós szerezhetett életre szóló rutint gyakorlati körülmények között a Ford ingyenes programjának részeként a különböző vészhelyzete felismeréséről, és azok kezeléséről. 2019-ben a résztvevők 96,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a képzésnek köszönhetően magabiztosabban és biztonságosabban autózik.

Team Fordzilla

A Ford 2019-ben állította össze a Team Fordzilla formációt – vagyis első esport-csapatát – önálló francia, német, olasz, spanyol és brit csapatok versenyzőiből. Mindegyik csapat saját kapitánnyal vesz részt az országos szintű versenyeken, és európai szinten e csapatok legjobb pilótái képviselik a Team Fordzillát.

A 2019-2020-as évadban a Team Fordzilla egy európai csapattal nevezett be a Le Mans Esport versenysorozatba. További információ: Twitter (@TeamFordzilla), Instagram (@teamfordzilla) és Twitch (@TeamFordzilla).

Hogyan működik?Az angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven elérhető, összesen hat oktatási modul a Ford of Europe YouTube csatornáján látható a következő témakörökben:

Bevezetés / Ülés beállítása

Fékezés ABS-szel és ABS nélkül / Biztonságos fékezés

Veszélyhelyzet felismerése / Biztonságos távolságtartás

Sebesség megválasztása / Megcsúszás kezelése

Érezni az autót és vezetni a járművet

Élő show

Fiatal autósok

Az európai 18-26 éves korosztály első számú elhalálozási oka az autóbaleset: évente több mint 38.000 fiatal veszti életét az utakon, és 67 százalékuk maga vezette az autót*. Egy a Ford által megrendelt felmérés riasztó tényekre derített fényt: a fiatal autósok 58 százaléka telefonált már vezetés közben, 57 százalékuk nézte meg a WhatsApp üzenetküldőt, 27 százalékuk pedig még kedvenc sorozatát is követte.

A 2019 szeptemberében készített, összesen ötezer 17-26 éves francia, német, olasz, spanyol és brit autóst megszólaltató felmérés során sok egyéb is kiderült még:

A megkérdezettek 84 százaléka egyetért azzal, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat súlyos büntetéssel járjon

18 százalékuknak volt már balesete, vagy balesetveszélyes helyzete, miközben a telefont használták

91 százalékukat még sosem állította meg a rendőrség, amikor vezetés közben a telefont használták

27 százalékuk használta már a telefonját, miközben 80 km/óránál gyorsabban vezetett

Ugyanakkor a vezetni tudást a második helyre sorolják a mindennapi élet fontos ismereteinek listáján. Az első helyen a főzés áll.

Idézetek

“A számítógépes játékok látványvilága és vezetési dinamikája elképesztően valósághű, ezért hatékony módszert kínálnak arra, hogy biztonságosan bemutassuk a fiatal autósoknak a vezetési hibák szörnyű következményeit. Lehet, hogy a számítógépes játékokban mindenkinek végtelenül sok élete van, de a való világban csak egy.”

Debbie Chennells, Ford Európa, Ford Alapítvány

“Sok játékos érzi úgy, hogy a játék egy képzeletbeli világban zajlik, pedig az itt elsajátított készségek a valóságban is használhatók. Ha a biztonságos közlekedés fogásait a fiatalok számára ismerős közegben mutatjuk be, akkor ők azt a közutakon is alkalmazni fogják – még akkor is, ha az utakon lassabban autózik az ember, mint egy szimulációban.”

  José Iglesias, a Team Fordzilla spanyol kapitánya

*Európai Bizottság, közúti biztonsági statisztika 

Időpontfoglalás


A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrisebb akciók FX Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek FX Autóház Kft.