Hadd ragyogjon a napfény: itt a Ford C-MAX Solar Energi

tanulmányautó

2014. 01. 06.

A Ford bejelentette, hogy elkészült a C-Max Solar Energi tanulmányautó: a maga nemében egyedülálló jármű a plug-in hibridek legjobb tulajdonságait egyesíti – méghozzá úgy, hogy nem függ az elektromos hálózattól.

A Ford C-MAX Solar Energi tanulmányautó nem a konnektorból nyer energiát akkumulátora feltöltéséhez, hanem a Napból: a jármű különleges tetőszerkezete nagyítóként irányítja a napsugarakat a napelemekhez. Ennek eredményeként a koncepcióautó ugyanolyan hatékonyan képes hasznosítani a napsugárzást, mint a hagyományos C-MAX Energi plug-in hibrid az elektromos hálózatból nyert energiát. A Ford C-MAX Energi a kategória legjobb kombinált átlagfogyasztását kínálja, s a városi forgalomban is csupán 2,2, közúton pedig 2,6 liter benzinnel tesz meg 100 kilométert. A megújuló energiával működő Ford C-MAX Solar Energi tanulmány a becslések szerint – átlagos használat mellett – további 4 tonnával mérsékelné a modell éves CO2-kibocsátását.

„A Ford C-MAX Solar Energi új horizontot nyit az elektromos hajtás és a megújuló energiaforrások felhasználása terén.” - fogalmaz Mike Tinskey, a Ford elektromos hajtásokért és infrastruktúráért felelős igazgatója. „Az innováció éllovasként a vállalat továbbra is elkötelezetten dolgozik a tisztább és fenntarthatóbb jövő megteremtéséért.”

A 2014-es Las Vegasi Elektronikai Szakkiállításon (CES) bemutatkozó C-MAX Solar Energi tanulmányautó a Ford, a kaliforniai SunPower Corp. és az atlantai Georgia Műszaki Egyetem közös projektjeként készült.

Élénkülő eladások az elektromos autók piacán
A C-MAX Solar Energi bemutatásával egyidőben a Ford rekordméretű eladásokról számolhat be az elektromos autók piacán. Az előzetes számítások szerint a vállalat világszerte mintegy 85.000 hibridet, plug-in hibridet és elektromos hajtású járművet értékesített a 2013-as évben – az első olyan teljes esztendőben, amikor a márkakereskedésekben már hat különféle elektromos modell is kapható volt. A közeljövőben Európában is forgalmazásra kerülő C-MAX Energi a Ford legkelendőbb plug-in modellje: novemberben több mint 6.300 ilyen jármű talált gazdára. Októberben és novemberben a Ford több plug-in járművet értékesített, mint a Toyota és a Tesla együttesen, és 2013 első 11 hónapjában felülmúlta a Toyota értékesítési eredményeit. A plug-in hibrid modellek eladásai folyamatosan erősödnek, mivel egyre több vásárló fedezi fel a technológia nyilvánvaló előnyeit.
A C-MAX Hybrid kulcsszerepet játszott abban, hogy a Ford a tavalyi év során több hibridet értékesített, mint bármelyik más amerikai autógyártó, és az eladási listákon csupán a Toyota előzte meg. A C-MAX Hybrid továbbra is sok új ügyfelet szerez a vállalat számára, s a vásárlók 64 százaléka külföldi márkáktól pártol át a Fordhoz. Az átcsábított vevők aránya még ennél is magasabb azokban a régiókban, ahol erőteljesebben növekszik a hibrid autók piaca, például San Franciscóban, Los Angelesben vagy Washington D.C.-ben.

Forradalmian új, tiszta technológia
A C-MAX Solar Energi tetején elhelyezett napelemeket a 2011 óta a Ford napenergia-technológiai partnereként működő SunPower vállalat szállította. Annak érdekében, hogy a napenergia teljes mértékében feltölthesse a jármű akkumulátorát, a Ford a Georgia Műszaki Egyetemet kérte fel egy olyan megoldás kidolgozására, amivel hatékonyabban hasznosítható a napsugárzás, s ennek révén az autó alkalmassá válhat a mindennapi használatra. A kutatók kifejlesztettek egy napfénysűrítő berendezést, ami különleges Fresnel-lencsék segítségével közvetlenül a napelemekhez irányítja a napsugarakat, jelentősen felerősítve azok energiáját. A kompakt kialakítású Fresnel-lencséket eredetileg világítótornyokhoz tervezték. A nagyító elvén működő, szabadalmaztatott rendszer követi a Nap kelet-nyugati mozgását, annyi energiát nyerve ki a napsugárzásból, ami megfelel egy négy órán át tartó hálózati feltöltésnek (8 kilowatt).

Teljesen feltöltött akkumulátorokkal a Ford C-MAX Solar Energi hatótávolsága megegyezik a hagyományos C-MAX Energi akár 1000 kilométeres hatótávolságával, amiből 34 kilométer tisztán elektromos hajtással is megtehető. A járműhöz hálózati csatlakozó is tartozik, így szükség esetén az akkumulátor a már megszokott módon, kábellel is feltölthető. Miután a C-MAX Solar Energi bemutatkozik a CES szakkiállításon, a Ford és a Georgia Egyetem megkezdi az autó közúti tesztelését. A teszteredmények alapján eldől majd, hogy a jármű alkalmas-e a sorozatgyártásra.

A tetőn elhelyezett napelemek segítségével a C-MAX Solar Energi képes hasznosítani a megújuló energiát, így akkumulátorának töltése a hagyományos elektromos hálózatoktól függetlenül is megoldható. A Ford saját felmérései szerint a napenergia az átlagos napi használat mintegy 75 százalékában elegendő a napelemes hibrid jármű meghajtásához. Ez különösen ott válhat fontos tényezővé, ahol az elektromos hálózat aluméretezett, elérhetetlen, vagy pedig túlságosan magas az áram díja. Az autó emellett kiválóan illik a MyEnergi Lifestyle nevű koncepcióhoz, amit a Ford és néhány partnere mutattak be a 2013-es CES szakkiállításon. A MyEnergi Lifestyle matematikai, tudományos eszközökkel és számítógépes modellezéssel ad tájékoztatást a háztulajdonosok számára arról, hogyan hasznosíthatják hatékonyan az energiatakarékos háztartási megoldásokat, a napelemes rendszereket és a plug-in hibrid járműveket annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsék havi energiaszámláikat és széndioxid-kibocsátásukat.

A Ford C-MAX Solar Energi hatalmas előnyöket jelenthet a környezetvédelem terén. Egy átlagos amerikai autós CO2- és egyéb üvegházhatású gázkibocsátását mintegy négy tonnával csökkentheti évente – ez a mennyiség pedig megfelel egy amerikai családi ház négyhavi emissziójának. Ha csak az USA-ban minden családi autóban alkalmaznák a Ford C-MAX Solar Energi tanulmányautóban bemutatott technológiát, az üvegházhatású gázok kibocsátása éves szinten körülbelül egymilliárd tonnával csökkenhetne.

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók FX Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek FX Autóház Kft.